En perfekt bil til forskellige sammenhænge

For alle bilejere gælder det om, deres bil hele tiden holdes ved lige og i orden, således bilen altid giver en problemfri kørsel. Hvis den altid er holdt i god og funktionsdygtig stand kan man også nemmest syne bilen hvert andet år, og man kan opretholde en rimelig høj brugt værdi på bilen.

 

Husk dine check

Man skal derfor sørge for, bilen jævnligt får sine serviceeftersyn i henhold til bilens servicebog, hvori der fremgår, hvornår bilen skal have tjekket olie, filtre mm. Alle biler har jo mange bevægelige dele, der slides med tiden, samt bilens overflade udsættes for vind, regn, sne og andre vejrfænomener, der gør det nødvendigt, at biler ca. hvert andet år bør få lavet en undervognsbehandling, så man undgår udefra kommende rustangreb, som ikke er dækket af bilforhandlerens rustgaranti, der kun dækker mod indefra kommende rustangreb.

Det nytter altså ikke noget at man har betalt mere end 1.000.000 kr. for en luksusbil som en Hyundai Genesis, man kan også have brugt tilsvarende beløb på en herlig Mercedes E-klasse, en Audi A8 eller en BMW fra 5-serien, og naturligvis vil man ofre flere resurser på vedligeholdelsen af en dyr luksusbil end på en ældre normal bil i 100.000 kr. klassen. Vores økonomi og kørselsbehov bør nemlig afgøre, hvilke slags biler vi anskaffer os, for at være et godt match.

 

Analyser dit kørselsbehov og økonomi

Uanset om man er firma eller privat, så har man normalt et kørselsbehov, der skal dækkes. Et firma skal kunne levere repræsentanter samt vareprøver til kunderne, og visse firmaer skal anvende store varevogne for at kunne levere varer til deres kunder.

Private har også mange biltyper at vælge imellem, og igen er det økonomien og kørselsbehovet der er de afgørende faktorer for valget. Man bør vælge en dieselbil, hvis kørselsbehovet er lange ture hver dag og mindst på 20.000 km årligt. Man bør derimod anskaffe en benzinbil hvis man mest kører korte ture med få km om året.

Prisen på biler stiger i takt med rummeligheden i bilen samt motorens størrelse, og de årlige afgifter til staten siger i samme takt, så hvis man ikke har lommen fuld af penge bør man ikke investere over de behov man reelt set har. Når man har afdækket behovet for bil, så kan man vælge blandt biler indenfor de økonomiske grænser, som man har afsat i sit budget.

Man bør her tage alle udgifter med i betragtning, således at man får et realistisk budget. Man bør se på bilens anskaffelsespris, årlige værditab, årlige udgifter til afgifter, brændstof, udgifter til serviceeftersyn og reparationer, rengøring og vedligeholdelse, så derved kan man bedre afgøre, om det bedst kan betale sig at købe bil kontant, på afbetaling eller vælge leasing.

 

Man bør kende sit kørselsbehov mange år frem

Firmaer kan have svært ved at kende kundernes kørselsbehov flere år ud i fremtiden, da kundetilgangen og ordrerne kan variere hvert år på grund af konkurrencen og nyheder på markedet. I privat sammenhæng kan det for mange også være svært at kende sit kørselsbehov mere end 2-3 år ud i fremtiden, da man måske får nyt arbejde, ny kæreste, børn o.l.

I disse situationer bør man overveje leasing, som gør det enkelt at udskifte bilen til en nyere og mere passende bil, såfremt kørselsbehovet ændrer sig. Priserne på bil leasing er helt i bund både for firmaer samt private på grund af konkurrencen fra europæiske firmaer, der vil ind på det danske marked. Men hvis man nogenlunde kender sit kørselsbehov for de kommende år, så er det sund fornuft at købe en bil og vedligeholde denne.

Jo større og dyrere bilen er, jo større kan værditabet være, hvis man sløser med vedligeholdelsen, men samtidig kan man opnå mere komfort og køreglæde med en luksusbil, som normalt er fremstillet af kvalitetsmaterialer, der kan holde i mange år.

Men matematikken gælder ikke således, at en bil til 1.000.000 kr. kan holde fem gange så lang tid som en bil til 200.000 kr., men i de fleste tilfælde vil den dyre bil kunne holde i flere år, især hvis man husker at give bilen regelmæssige eftersyn med skift af olie, filtre, bremsere og andre dele på bilen, der jævnligt skal tjekkes og udskiftes efter behov.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *