Bør man købe eller lease bilen?

Her i landet har vi haft tradition for at eje vores egen bil, om end man i erhvervslivet har benyttet leasing en del. Leasing bliver dog mere og mere almindeligt, ikke mindst for private. Leasingselskaber og bilproducenter markedsfører for tiden mulighederne meget intensivt. Der er imidlertid store forskelle på at eje og lease. Læs med, og blive en smule klogere.

Store forskelle på at eje og lease

Der er himmelvid forskel på at eje og lease en bil. Ejer du selv bilen, står du selvsagt for alt vedligehold som værkstedsregninger, undervognsbehandlinger og hvad der ellers kan være, og har formentlig også et billån, der skal betales af på. Leaser du i stedet bilen, ligger ejerskabet og ansvaret for vedligeholdelse hos leasingselskabet. I praksis lejer du blot bilen for en periode.

Ulempen ved leasing er således, at du ikke har en fradragsberettiget renteudgift, og heller ikke betaler af på bilen og derved i princippet kan lave en opsparing i en eventuel restværdi. Fordelen er på den anden side, at din udgift er fast hver måned, og at økonomien dermed ikke kan blive ødelagt, hvis motoren brænder sammen eller andre uforudsete udgifter pludselig opstår.

Leasing bringer luksusbilen inden for rækkevidde

I dag er der flere og flere, der vælger at lease selv helt små familiebiler, men traditionelt er det først og fremmest luksusbilerne, der har været populære inden for leasing. De færreste har eksempelvis råd til at købe en Lamborghini, men med leasing er det pludselig inden for rækkevidde. Det er også bekvemt, hvis noget skulle gå i stykker. Værkstedsregningerne til den slags biler er typisk astronomiske.

Den mest kendte form for leasing er privatleasing, der som navnet antyder, beskæftiger sig med privates leasing af biler. Leasingmarkedet er imidlertid langt mere kompliceret end som så, og der findes i hvert fald mindst otte forskellige leasingformer, hvoraf de fleste bruges erhvervsmæssigt. Drejer det sig ikke om simpel privatleasing, er reglerne ret komplicerede, og det kan som regel betale sig at få rådgivning fra specialister på området. Et eksempel kunne være virksomheden Carperformance, der har specialiseret sig i import og rådgivning ved leasing af biler i den absolutte luksusklasse. Tjek leasing i Danmark, hvis dette er aktuelt for dig eller din virksomhed.

Leasing er ikke altid en fordel

Det er vigtigt at være opmærksom på, at leasingselskaberne i princippet er et indskudt led i ”forhandlerkæden”, som også skal tjene penge. Der er kun dig til at betale, så leasing af biler vil overordnet betragtet altid være en dyrere løsning end at eje, hvis regnestykket gøres op over mange år. Når det alligevel kan være attraktivt at lease skyldes det blandt andet, at ordningen belaster likviditeten mindre, samt at man er relativt uforpligtet, og forholdsvis hurtigt kan komme ud, hvis man ønsker en anden bil eller har brug for pengene i anden sammenhæng.

Som tommelfingerregel regner man med, at det ofte kan betale sig at lease, hvis man regner med at skulle bruge bilen i kortere tid end 4 år. Ellers bør du overveje mulighederne for selv at købe. Køb eventuelt en nyere brugt bil i stedet for en helt ny, så du undgår de voldsomme afskrivninger i bilens første år.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *