Køb de helt rigtige dæk

Det vigtigste, når man kører i bil, er, at sikkerheden er i orden. Bilen skal altid køre upåklageligt. Et af de vigtigste sikkerhedselementer ved en bil er at have de rigtige dæk. Måske får du ikke altid skiftet fra vinterdæk til sommerdæk eller omvendt, men dette er faktisk essentielt for din bils sikkerhed. Og ikke mindst for din egen. Der er flere forskellige årsager til, hvorfor det er vigtigt at skifte mellem vinter- og sommerdæk. Denne artikel vil give dig overblik over, hvorfor det er så vigtigt at køre med de helt rigtige dæk.

Dæk til den rigtige årstid

Vinterdæk har dybere dækmønstre end sommerdæk og er derfor bedre til sne og slud samt bedre til at stå fast i et glat terræn. Men de fungerer ikke optimalt om sommeren. Mange tror, at man sagtens kan køre med vinterdæk hele året, men det er ikke korrekt.

Sommervarmen slider nemlig utroligt meget på vinterdækkene. Dette slid gør, at bilens bremselængde bliver forværret, og dermed mindskes bilens sikkerhed. Det er derfor bestemt ikke ufarligt at køre med vinterdæk om sommeren.

I Danmark er der ikke et lovkrav om, at man skal skifte dæk ift. årstiderne. Dog kan de forkerte dæk i værste tilfælde være skyld i en trafikulykke. Sørg derfor altid for at have dæk til den passende årstid. Som udgangspunkt kan du med ro i maven bruge sommerdæk mellem oktober og april og bruge vinterdæk resten af året.

 

Tjek dit dækmønster

Som nævnt har vinterdæk et dybere dækmønster end sommerdæk. I Danmark er der et lovkrav om, at dækmønsteret skal være minimum 1,6 mm for alle typer af dæk. De fleste dæk har en slidindikator på dækket, hvor du kan tjekke, hvor nedslidt dækmønsteret er.

Er dækmønsteret under de berømte 1,6 mm, er det altså tid til at få nye dæk. Dækmønsteret har nemlig stor betydning for bilens vejgreb. Et dybere dækmønster giver bilen et bedre vejgreb, hvorfor bilen står bedre fast på glatte veje.

Flere bilforhandlere anbefaler, at du skifter dine dæk allerede, når slidindikatoren er nede på 3 mm. Det vigtigste er at holde øje med slidindikatoren på dine dæk, da nedslidte dæk kan få store konsekvenser for dig og dine medtrafikanter. Trænger din bil til nye dæk, kan du her finde dæk til enhver bil og årstid.

 

Undgå aquaplaning med de rette sommerdæk

Den danske sommer byder tit på masser af regn. Derfor er det vigtigt, at dine sommerdæk har et dækmønster, der kan fortrænge minimum 25 liter i sekundet, når du kører med en hastighed på 80 km/t. Er der faldet meget regn risikerer du, at bilen kommer ud i det såkaldte akvaplaning. Akvaplaning betyder, at bilen mister vejgrebet, og dermed mister du føret af bilen.

Hvad enten du køber dine sommerdæk online eller hos dine lokale bilforhandler, er det vigtigt, at du sørger for, at dækmønsteret gerne er omkring 2-3 mm som minimum. På den måde sikrer du dig, at dine dæk holder i flere sæsoner, da de har et par ekstra mm at slide på.

Samtidig er du garanteret dæk, der kan klare selv den værste regnbyge. Når du køber nye dæk, vil de typisk have et dækmønster mellem 6-8 mm.