Man bør ikke købe en firmabil impulsivt, fordi man pludselig ser et tilbud i weekenden ved et åbent hus arrangement, hvor der måske kan spares få tusinde kr., hvis man køber bilen netop nu. Bilbranchen i Danmark er i forvejen præget af hård indbyrdes konkurrence, så avancen på nye biler ofte er på under 10.000 kr. Da forhandleren skal tjene lidt på en bilhandel, så er der altså ikke meget rabat at give af, så hvis man kan spare 15.000 kr. på en ny bil, så er det sandsynligvis på en udgået model, en demonstrationsmodel eller måske tale om en brugt bil. Før en bilhandel bør man overveje flere faktorer, før man slår til. Man bør dels finde et kendt og respekteret bilmærke, hvor forhandleren giver en god garanti og handelsvilkår med landsdækkende service, og dels skal bilen være økonomisk i både anskaffelse samt i daglig drift, men en god firmabil skal først og fremmest kunne håndtere firmaets kørselsbehov på en tryg måde. Prisen er derfor ikke altafgørende, men der er økonomiske rammer for ethvert nyt køb af firmabil.
Overvejelser for den nye firmabil
Man bør opremse de mest nødvendige krav til bilen, før man køber den rette model. Allerførst skal man afgøre, om bilen skal købes eller leases, idet leasing er en fordel, når man har et varierende kørselsbehov med forskellige antal ture med usikkert pladsbehov i bilen. Hvis man til gengæld ønsker at beholde denne firmabil i 3-4 år eller længere, så kan det absolut bedst betale sig at købe bilen enten kontant eller med et lempeligt billån. Man bør vælge en fleksibel indrettet bil, som både har plads til de nødvendige passagerer i bilen, men der skal også være plads til udstyr og varer, som man har brug for under kørslen. Der er desuden mulighed for at anvende bilen i privat øjemed efter arbejdstid, så dette kørselsbehov bør man også tage med i betragtning, før man beslutter sig for en firmabil. Hvis der er et specielt behov for altid at komme i en ny bil ud til kunderne, så er leasing det mest oplagte valg, men hvis man køber bilen og vedligeholder den korrekt med overholdelse af bilen serviceeftersyn og regelmæssig udskiftning af de slidte reservedele, så kan man have glæde af en firmabil i mange år ud i fremtiden. Hvis man leaser bil, så står leasingselskabet for udgifterne til service og vedligeholdelse, men hvis man køber en firmabil, så skal man selv håndtere disse variable omkostninger, så derfor bør man tænke langsigtet og vælge en udbredt standard bil, der ikke har brug for dyre specielle reservedele. Derved kan købere gardere sig mod store økonomiske uforudsete udgifter til autodele, der udelukkende kan købes hos den autoriserede forhandler.
Valget af firmabil
Visse firmaer vælger udelukkende firmabiler ud fra visse eksklusive mærker, men i dag er de fleste biler på markedet produceret i en så høj kvalitet, at der er mange gode bilmærker at vælge imellem. Man bør besøge flere forhandlere og få prøveture i bilerne, før man afgør det endelige valg. Man bør også se på bilens samlede udgifter over 5-10 år både til service, reparation, driftsudgifter og afskrivning. Eksempelvis kan automobilkæden Hyundai være et godt sted at starte, da dette bilmærke har et stort udvalg af biler i deres sortiment til at dække alle former for kørselsbehov. Bilerne er rummelige og har en høj grad af sikkerhed indbygget, og de allervigtigste argumenter er, bilerne kan købes til meget konkurrencedygtige priser med mulighed får billån på kun 2.45 % i årlig rente. De fleste biler i sortimentet har lavt afgiftsniveau, da de har en meget attraktiv brændstoføkonomi.
Billede: @cdharrison